Буболече мече – една римувана история за най-малките

Защо избрахме “Буболече мече”

Книгата „Буболече мече“ е нарисувана от илюстраторката Кармен Салданя и написана в рими от Патриша Хегарти. Как „Буболече мече“ „кацна“ нас – когато още не бяхме създали логото на FOX book café преди 2 две години, се свързахме с илюстраторката Кармен Салданя, за да използваме една от нейните илюстрации като лого. След това видяхме книжките, които тя беше илюстрирала и се влюбихме в историята за мечето и буболечето. Свързахме се с нея и в последствие с издателство Little Tiger.

Така започна пътешествието на книгата към малките читатели.

Точните думи и рими

Преведох я на български и след това я редактирах около 35 пъти, за да зазвучи максимално добре, с минимални смислови загуби от текста, защото Bug Bear на английски е дума с много значения, едно от които е подобно на „торбалан“ на български, а друго е „досадно като конска муха“, но като преводач исках да предам цялостното усещане на книгата, което е хумористично и весело. Затова избрах буквалното игриво – Буболече мече. Особено важно при превода беше да изберем правилните думи, които да обогатят речника на децата.

Избрахме да преведем тази римувана книга, защото знаем колко важна е римата за малките деца – наред с усещането за ритъм, което създава, римата е начин за запаметяване на по-дълги текстове, тя обучава децата как работят звуците в езика и как може да се „играе“ с тях, учи ги да „отгатват“ каква е следващата дума. Когато слушат рими децата могат да си създадат свои образи и така развиват въображението си, а на по-късен етап римата учи децата, че думите, които звучат подобно се пишат по подобен начин. Освен това децата обичат и се забавляват с римите.

Историята за буболечето, което си търси дом и досажда на мечето и в крайна намира свой приятел учи децата на това, че за всеки има място и приятел.

Думите са специално подбрани и съдържат трудни звукосъчетания и умалителни, с което обогатяват не просто речника на децата, но и дават възможност на децата да имат достатъчно езикови стимули, което е изключително важно за езиковото им развитие.

Илюстрациите

Илюстрациите на книгата са създадени с много внимание от Кармен Салданя – те са специално големи, за да привличат вниманието на малките читатели и да им помагат по-добре да възприемат текста. Илюстрациите на детските книжки развиват образното мислене на децата и създават връзка между образ и текст. Те привличат вниманието на децата и им помагат да станат по-добри слушатели.

Вълшебните помощници на „Буболече мече“

Нашата дизайнерка, Петя Цветкова, специално подбра шрифт, който е хем графично близък до оригинала, хем е подходящ за четене от начинаещи читатели, тя си поигра с шрифтовете, за да създаде смислови и интонационни акценти.

Тази книга е създадена с много любов и достигна до вас благодарение на помощта от Ева Тенева-Зайков. А логото на издателство „Лисиче“ беше създадено от любимата ни авторка и илюстратор Евгения Войнова.

„Буболече мече“ можете да поръчате от нашата онлайн книжарница.

Пожелаваме ви смях и забавления с меченцето и буболечето! Споделете с нас вашите прекрасни мигове с „Буболече мече“!